Ayoub met twee andere deelnemers van Community Heroes 070

Vandaag ben ik in de Sportcampus Zuiderpark, op zoek naar de drijfveer van READY: de jongeren. Ik ben daar bij Dare2Move, een evenement georganiseerd door de gemeente voor jongeren. Het doel van Dare2Move is om jongeren die geen startkwalificatie of geen baan hebben in contact te brengen met opleidingen, werkgevers en projecten. Dat sluit mooi aan bij de doelstellingen van READY.  

TEKST: RUUD DE GRAAF

READY heeft bij Dare2Move een stand en verzorgt een basketbalclinic. Buiten staat READY ambassadeur Vincent Krieger te wachten op toekomstige NBA heroes die hun skills willen tonen en meer skills willen leren. Binnen wordt ik voorgesteld aan Ayoub, een jongen uit Segbroek die al snel bekend is geworden. Ik herken hem van de foto in het vorige READY magazine en de verhalen die ik over hem heb gehoord. Nieuwsgierig vraag ik hem mee naar buiten te komen voor een paar vragen. Naast het basketbalveld zoeken we een plek in de schaduw en Ayoub vertelt zijn verhaal.

Een doorzetter
Ayoub (17) komt uit een gemengd Turks-Marokkaans gezin waarvan de ouders elkaar in een Schevenings restaurant hebben ontmoet. Aan de ene kant een dood gewone jongen met een niet onbekende droom: profvoetballer worden. Maar met aan die droom gekoppeld een ongewone wilskracht en volwassen uitstraling. “Ik wil dat worden en niets houdt mij tegen”, spreekt uit elke zin die hij zegt (en dat zijn er veel). Ayoub is een doorzetter, met heel veel energie. Niet voor het geld en de roem, maar om te groeien als mens en om een voorbeeld te zijn voor anderen. “Uit iets negatiefs iets positiefs halen” is een van zijn oneliners, waarvan er meer zullen volgen.

Ambitie
Zijn voetbal ambities staan centraal in zijn verhaal. Hij vertelt over de clubs waarvoor hij gespeeld heeft, de stage bij Juventus, de talentendagen bij AZ en PSV en zijn centrale levensmotto: “Ook al kom je nog zoveel tegenslagen tegen , knok door voor iets waarin je gelooft.” Zowel privé als in de voetballerij kent hij die tegenslagen, maar opgeven zal hij nooit doen. Met zijn 17 jaar hoopt hij volgend jaar als jongste de selectie van 1e klasse Die Haghe te versterken , een 1e stap omhoog naar zijn doel.

Vrijwilligerswerk
Ayoub doet een opleiding tot Juridisch Administratief medewerker en heeft daarnaast veel gedaan aan vrijwilligerswerk. Zo kan hij zijn energie aan anderen geven en hoopt zo anderen te inspireren. Vincent Krieger is wat dat betreft een rolmodel die hij bij READY heeft gevonden. Als vrijwilliger hebben Ayoub en READY elkaar gevonden. Ayoub deed vrijwilligerswerk voor SPARK en op een dag had READY daar een bijeenkomst. De klik was er snel en binnen ‘no time’ was Ayoub deelnemer aan het project Community Heroes 070.

Ayoub geeft instructies tijdens een voetbal toernooi van Rady

De klik
Over klik gesproken, Ayoub vertelt vol vuur over zijn team in Escamp, met twee inspirerende lifecoaches. Daar was vanaf het begin een klik tussen jongeren die elkaar voor een deel nooit eerder hadden gezien. Iedereen kwam met een eigen verhaal, soms met flink wat tegenslag en de jongeren vonden in elkaar de kans om “er iets van te maken”, een ander statement van Ayoub. Soms zijn de deelnemers heel grappig, soms heel lomp tegen elkaar, maar de sfeer is geweldig en zal ongetwijfeld tot een mooi plan leiden. Werpt Ayoub zich op als leider van de groep? Integendeel, iedereen is gelijk en heeft een even groot aandeel in het maken van een ongetwijfeld spannend en motiverend plan. Check in de video hieronder het Community Heroes 070 project van Ayoub of bekijk op YouTube de video’s van alle stadsdelen.


Leren van fouten
Ayoub leert liever van andermans fouten dan van zijn eigen omdat hij het liefst anderen wil inspireren. Toch heeft hij iets dat hij in de praktijk heeft meegemaakt en dat hem is bijgebleven. Hij moest invallen als coach van een streetsport voetbalteam van jongere kinderen. Bij het toernooi bleek een van de jongens net iets te oud te zijn. Hij wilde de jongen niet teleurstellen en stelde hem dus toch op. Ze speelden geweldig en bereikten de halve finale. Toen greep de wedstrijdleiding in en trok het team terug. Ayoub toonde begrip voor die maatregel. “En de jongens accepteerden het ook, omdat ik het accepteerde”. Typisch Ayoub, zo’n uitspraak. Of de basketballers voor Vincent’s workshop nog zijn gekomen weet ik niet, maar Ayoub…… ja, die komt er wel.

Ben jij of ken jij iemand die graag mee wilt doen aan Community Heroes 070? Aanmelden kan hier!

Ayoub bij de uitreiking van Community Heroes 070. Hij krijgt iedereen aan het lachen.